millaista muualla?

Perjantai 15.12.2017 klo 18.05


Tuskin on sivuillani kävijöille epäselvää se, mikä on se mun juttu, ts. mistä minä eniten mussutan. Vanhuksistahan minä. Heihin liittyvistä asioista.

Salolaisen vanhusneuvoston toimintaan olen muutaman kerran sorkkinut ja sorkin taas. Tai no, ei nyt tänään niinkään tikulla silmään, vaan pikkusen vinkkiä antaen, mitä he voisivat esille nostaa ja mistä näkemyksiään esittää.

Tänään olen netin kautta googlettanut esiin eri kuntien ja kaupunkien vanhustenhoidon palveluoppaita, opasteita ja millaisia toimenpideohjelmia muualla ikääntyvän väestön hyvinvoinnin parantamiseksi on.

Ja kyllä noita löytyy! On monia kuntia, joista Salo saisi mallia ottaa.

Uteliaisuuttani piipahdin mm. Hattulan kunnan sivuille,tähän kaupunginjohtajamme Lauri Innan Saloa edeltävään kuntaan.

Hattulassa on hyvä ja selkeä ikääntyvän väestön hyvinvointisuunnitelma, löytyy mm.

Toimenpideohjelma Hattulan ikääntyvän väestön hyvinvoinnin parantamiseksi sisältää kuusi eri tavoitetta: 
 Osallisuus ja osallistuminen palvelujen kehittämiseen 
 Hyvinvointia tukevan asumisen ja elinympäristön vahvistaminen 
 Terveen ja toimintakykyisen ikääntymisen turvaaminen 
 Oikean palvelun oikea-aikaisen saatavuuden vahvistaminen 
 Hoidon ja huolenpidon turvaaminen 
 Johtaminen ja laadunvarmistus 
Tavoitteet on pilkottu kriittisiin menestystekijöihin, joiden saavuttamiseksi ovat laadittu konkreettiset toimenpiteet. Toimenpiteille on luotu mittarit, aikataulutus, päävastuut sekä määritelty resurssit.
Ruoan saamisessa silmiin pistää mm. tällainen mahdollisuus: Kouluruoan myynti, ruokailumahdollisuus kouluilla x)
Vanhusneuvosto on esillä (s.30-)
Esteettömyys ymmärretään (s.31):
Esteettömyyden lisääminen (Esteettömyyskartotukset/Toteuma/Vuosittain/Rakennustarkastaja, valvontainsinööri7Rakennusvalvonta)
Kannattaa po. suunnitelmasta lukaista kaikkea muutakin alkaen s. 30. Taitaa tulla vastaan asioita, joista Salossa ei olla edes unta nähty! 
x) Salossa ikäihmisten ruokailemisia junailee ravitsemus- ja puhtaanapitopäällikkö, eikä siinä junailussa mitään tahoa sen kummemmin ole kuulemma kuultu eikä kuunneltu. Viimeisintä tilannetta Suomusjärvellä pitkitetään ihan jo kaupunginhallitus ja ltk- tasollakin. Totta kai on helppo vedota laki- ym. pykäliin, että näin ja näin kuuluu edetä, mutta onko tässä maassa muka sellainenkin laki, joka maalaisjärjen käytön kieltää. Suomusjärven tilannetta voisi tiivistää oikein, oikein maalaisjärkisellä esimerkillä: haava on tullut, mutta katsotaan nyt ihan rauhassa miten se parannetaan.    
 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini