Kun kysytään, niin vastataan! Tai sitten ei..

Maanantai 23.4.2018 klo 18.36


Otetaas pieni uusinta. Tässä salolaista mallia siihen, miten vanhuspalvelut suhtautuu tarkastuslautakunnan arviointiin. 

http://www.salo.fi/attachements/2018-03-15T11-54-4792.pdf

Tarkastuslautakunta:

Vanhuspalveluissa ostopalvelujen käyttö on lisääntynyt ja kaupungin omien palveluiden käyttö vähentynyt. Tehostetussa palveluasumisessa hoitopäivän hinta on ostopalveluna hankittuna 152 euroa/päivä ja kaupungin omana tuotantona 143 euroa/päivä. Hoivakotihoidon hinta on 149 euroa/päivä. Kotihoitokäynti 26,50 euroa, asiakkaan luona tunti tarvikkeineen 84,47 euroa. Päätöksentekijöille olisi keskeistä saada vertailevaa kustannustietoa kaupungin tuottaman ja ostopalveluna hankitun palvelun välillä. Hinnan lisäksi myös tuotetun palvelun laadun arviointi on keskeistä.

Ja mitä vastattiin? Näin:

Apulaiskaupunginjohtajan vastine Toimintatietokorteista löytyy kustannustietoa sekä omista että ostetuista tehostetun palveluasumisen palveluista. Arviointia toteutetaan sekä omavalvonnan että valvontakäyntien avulla. Yritysten ajantasaiset omavalvontasuunnitelmat löytyvät vanhuspalveluiden kotisivuilta. Valvontakäynnit tehdään vähintään vuosittain niihin yksiköihin, joissa sijoitettuja asukkaita. Valvontakäyntien raportit lähetetään tiedoksi vuosittain lautakuntaan.

Tarkastuslautakunta:

Kotona hoidettavien vanhusten määrä Salossa on jo yli maan keskiarvon, ja väestö ikääntyy nopeaa tahtia. Kaupungin pitää selvittää, milloin useita kotikäyntejä vaativien hoito olisi edullisempaa ja tarkoituksenmukaisempaa ympärivuorokautista hoitoa antavassa yksikössä.

Mitä vastattiin? Näin:

Apulaiskaupunginjohtajan vastine Vanhuspalvelulain 14 §:ssä on säädetty pitkäaikaisen hoidon ja huolenpidon toteuttamista ohjaavat periaatteet: kunnan on toteutettava iäkkään henkilön pitkäaikainen hoito ja huolenpito ensisijaisesti hänen kotiinsa annettavilla ja muilla sosiaali- ja terveydenhuollon avopalveluilla. Sosiaalihuoltolain 21 §:n mukaan kotiin annettavat palvelut ovat ensisijaisia suhteessa niihin palveluihin, jotka edellyttävät muuttamista.

Palveluohjaustoiminnan tarkoituksena on asiakkaan sijoittaminen hänen toimintakyky- ään ja avuntarvettaan vastaavaan paikkaan. Kotihoito on ensisijainen hoitomuoto. Siinä vaiheessa, kun kotona selviäminen ei ole enää mahdollista järjestetään palvelutarpeen arvioinnin edellyttämä hoitopaikka joko tehostetun palveluasumisen yksiköstä tai hoivakodista. Hoidon tarve arvioidaan palveluohjausryhmässä kiireellisyysjärjestyksessä.

Saitko edelläolevasta vastauksen esim. tähän?

Kaupungin pitää selvittää, milloin useita kotikäyntejä vaativien hoito olisi edullisempaa ja tarkoituksenmukaisempaa ympärivuorokautista hoitoa antavassa yksikössä.

No etpä tainnut!

  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini