siitä puhe, josta puute

Sunnuntai 17.6.2018 klo 14.24


Siitä puhe, josta puute. Tässä on hyvä pääkirjoitus:

http://www.sss.fi/2018/06/penkki-rohkaisee-iakasta-kavelylle/

Ikääntyvien on tärkeää välttää liikkumattomuutta, jotta toimintakyky säilyisi iän karttuessa. Liikuntakyky säilyy vain liikkumalla, ja arjen askareet ovat hyvä keino ylläpitää toimintakykyä.
Hyötyliikunta kuten kauppaan käveleminen on olennaisessa roolissa vanhusten kunnon ja mielenvirkeyden ylläpitämisessä.

Yli kymmenen prosenttia salolaisista on täyttänyt 75 vuotta. Iän myötä kaatumisriski ja tapaturmavaara kasvavat, koska tasapaino heikkenee ja reaktionopeus hidastuu.
Iäkkäiden terveysliikuntaohjelma Voimaa vanhuuteen on edistänyt kotona asuvien ikäihmisten liikkumismahdollisuuksia ja itsenäistä suoriutumista lisäämällä muun muassa liikuntaryhmiä ikäihmisille, joiden toimintakyky on alkanut heiketä. Kaikki eivät kuitenkaan tunne vetoa liikuntaryhmiin, mutta omaehtoinen hyötyliikunta on hyvä vaihtoehto.
Lihakset pysyvät kunnossa vain käyttämällä. Liikuntakyvyn heikentyminen lisää palvelujen tarvetta ja on toiseksi suurin syy joutua laitoshoitoon. Liikunta pitää yllä tasapainokykyä, lihasvoimaa, liikkuvuutta ja notkeutta. Ulkoilu virkistää mieltä, ja fyysinen rasitus parantaa unen laatua.

Salossa kaupungin puistonpenkit on kevään aikana sijoitettu entisille paikoilleen jokirantaan, puistoihin, leikkikentille ja pyöräteiden varsille.
Sijoittelussa ei ole huomattu ajatella vanhusten liikuntamahdollisuuksien parantamista. Eläkeläisten mielestä penkkejä on yleisesti liian vähän, ja penkkien lisääminen kannustaisi ikäihmisiä liikkumaan.

Iäkkäillä ihmisillä liikkumisen epävarmuus ja liikkumiskyvyn ongelmat johtuvat usein heikentyneestä jalkojen lihasvoimasta ja tasapainosta. Kauppaan ei uskalla lähteä, jos tietää, ettei matkan varrella pääse istahtamaan.
Penkkien määrän lisääminen lisäisi olennaisesti vanhusten liikkumismahdollisuuksia. Jokaisessa kunnassa olisi syytä harkita niiden hankkimista.
Mitä helpommaksi vanhusten liikkeelle lähtö tehdään, sitä paremmassa kunnossa he pysyvät, ja asuinkunta säästää hoitokuluissa.

..

Viime kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa annettiin ymmärtää, että sitä mitä facebookissa/somessa Salon asioista puhutaan (esim. puuttuvat roskikset ja penkit) niistä puheista ei tartte välittää.

No jos ei tartte, jos ei käsitellä, jos ei päätetä, niin kait niitä esille saa nostaa.

Ja jos ne ei tälle lautakunnalle kuulu, niin mille sitten? Ei kaikkeen päätöstä tarvita, kunhan saisi edes tietää sen, onko joku tehnyt asian eteen jotain. 

Kaupunkikehityslautakunta

Lautakuntaan kuuluu kolmetoista jäsentä.
Lautakunnan tehtävänä ovat maankäyttöpalvelut, asuntopolitiikan koordinointi, liikennepalvelut ja joukkoliikenneviranomaisen tehtävät, koulukuljetuspalvelut, tilapalvelut, ravitsemis- ja puhtaanapitopalvelut sekä pelastuslain mukaan kunnalle kuuluvat tehtävät. Lautakunta johtaa ja kehittää alaisensa palvelualueen toimintaa ja vastaa palvelujen tuloksellisesta järjestämisestä. Lautakunta seuraa ja arvioi palvelujen vaikuttavuutta ja varaa asukkaille ja käyttäjille mahdollisuuden osallistua palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen.

Kyllä noista penkeistä puhutaan myös tässä http://www.salo.fi/liikennejakartat/pyoraily/pyorailynkehittamisohjelma/

 

Keskustaa salolaiset kehittäisivät mm.:

Ø Vilhonkadun kävelykatuosuutta laajentamalla,

Ø kävely- ja pyöräilypainotteisemmaksi,

Ø kävelyn ja pyöräilyn liikennevalojärjestelyjä parantamalla,

Ø alikulkujen turvallisuutta parantamalla,

Ø pyöräteiden jatkuvuuden, sujuvuuden ja loogisuuden parantamalla (mm. uusia yhteyksiä lisäämällä, reunakiviä madaltamalla sekä jalankulun ja pyöräilyn päällyste-eroja lisäämällä),

Ø pyöräpysäköintiä parantamalla

Ø sekä liikuntarajoitteiselle ja eläkeläisille levähdystä varten tarjottavilla penkeillä.

Miksvarten tuollainenkin ohjelma olemassa on, jos siitä ei yhtään välitetä?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini