ne aloitteet

Maanantai 10.9.2018 klo 1:20


Jaahas. Olen saanut nimeni paikallislehteen.

Lukaisin maanantain 10.10.2018 SSS digilehden ja toimittaja on jutun aiheeksi ottanut aloitteet. Ei huano!   

Kun nimeni kerta mainittu on, niin nostanpa tekemäni aloitteet nyt sit "plätteläs" tähänkin. Sinä lukijani voit arvostella, ovatko esitykset olleet tarpeellisia vai tarpeettomia. Osan aloitteista on allekirjoittanut myös valtuutettu Pertti Vallittu.

5.3.2018  Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite esteettömyysasiamiehen viran perustamisesta

16.4.2018 Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite ikäihmisten ruokapalvelun kriteereistä

11.6.2018  Marjatta Halkilahden valtuustoaloite pyörätiestä Muurlan kaupunginosaan 

11.6.2018  Marjatta Halkilahden ym. valtuustoaloite pöytäkirjojen esilläpidosta nykyistä pidemmäksi ajaksi 

3.9.2018 Marjatta Halkilahden valtuustoaloite valtuusto- ja kuntalaisaloitteiden päätösten julkaisemisesta kaupungin verkkosivujen aloiteluetteloiden yhteydessä

 

Esteettömyysasia oli jo 3.9.2018 esillä valtuuston kokouksessa, mutta vajavaisesti valmisteltuna. Ilmoitin, että asiaa valmistelleet saavat varautua seuraavassa valtuuston kokouksessa kyselytuntiin. Siinä minä vastaamatta jääneisiin kohtiin lisukkeet pyydän. Kyselytunnin kysymykset pitää lähettää vatuuston kokoukseen viikkoa ennen, mutta en panttaa kysymyksiäni sinne saakka. Kaikki kuulivat jo em. kokouksessa, mihin lisäselvitystä kaipaan.  

Pöytäkirjojen esilläpito vuotta pidemmäksi ajaksi meni läpi. Hyvä niin, sillä niiden näkymisestä on hyötyä sekä kaupunkilaisille että luottamushenkilöille. Myös virkamiehille. Esim. jos ajatellaan edelliseen toimintavuoteen liittyviä asioita, kun meillä on esillä tilinpäätös, toimintakertomukset, hyvinvoinnit, henkilöstöraportit jne., niin onhan siinä nyt helpotusta, kun voi katsoa, mitä on aikaisemmin asioista päätetty, mitä mieltä niistä oltu on.

Joku voi ajatella, että mitäs sitä menneistä, mutta: kyllä jo tehdyt päätökset ja tapahtuneet, on toimiala mikä tahansa, ovat aina taustaa tulevalle. Hyvistä päätöksistä saamme hyvää pohjaa ja vähemmän hyvistä opiksi otettavaa.

Pöytäkirjojen kanssa samantapainen asia on aloitteet ja niiden näkyminen. Aloitteet löytyvät tämän linkin takaa

 http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/osallistu/aloitteet/valtuustoaloitteet2018/default.aspx, mutta ei niihin annettuja vastauksia.

Nyt valtuustolle 3.9.2018 jätetty esitys on, että, jos ja kun tehdylle aloitteelle on päätös tehty, niin annettu vastaus kerrotaan tai linkitetään suoraan aloitteen alle.

Tällä toimenpiteellä saamme ehkä jonkin verran tiivistystä samantapaisiin aloite -esityksiin. Edellyttää tietysti, että aloitetta miettivä tarkistaa, mitä aikaisemmin, aikaisempina vuosina on jo esitetty. 

Se, että jo tehdyt aloitteet vastauksineen näkyisiväthelpottaisi, jos sitä todella hyödyksi käytetään, ettei samantapaisia aloitteita toistettaisi. Näkyisi myös onko kaikkiin vastattu. Sellaistakin tietoa liikkuu, että esim. kaikkiin kuntalaisaloitteisiin ei olisi vastausta annettu.

Päätösten kopiointi, siirto kokonaisuudessaan aloitteen alle on työmäärältään varmaan suht koht samaa kuin linkin laittaminen, mutta pitkiä niistä vastauksista kyllä sitten tulee. Ainakin muutamista. Asiaa valmisteleva varmaan tykönänsä miettii, kummin päin tuossa olisi hyvä toimia. 

Vähin, mitä itse tästä aloitteiden näkyvyydestä nyt toivon on, että annetut vastaukset olisivat näkyvillä vähintään saman ajan kuin mitä pöytäkirjat.

Ikäihmisten ruokailu ja pyörätie ovat vastausta vailla, "mut ootellaan nyy ja kattellaan". Pyörätien tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta juttua tässäkin.

--

No sitten se aloitteen hinta.

Siitä toisen kerran. Kello on paljon. Nyt menen maate!


Kommentit

10.9.2018 19:41  MääMuittenkiPualest

On se hyvä, ett edes sä ja Friiperi teette (tehtailette) aloittei, muutenha ne päättäjät pääsiss ihan liian vähäll. Ku kaupunki ny on tosi laaja alue, ku kerra kaik niputta tahtosivat, nii päätöksiss o otettava huamio, ett mite se toimi Kiikalass, Suomusjärvell, Kiskoss, Perniöss, Kuusjoell, ku ne ova tosi kaukan kaupunki City-alueelt. Muurla en maininnu, ku olla suht lähell, mutt siit hualimatta on ihmissi, jotka ei saa ruokapalvelu kottias eikä pääs itekseen kouluunkaan syämä. Kyyditys täytty olla, jos itelt o kortti poistettu. Sama koske uimahallin käyttö yms virikkei.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini