edetään älykkäästi tai edetäänkö?

Perjantai 20.9.2019 klo 12.56


20.9.2019 Salon Seudun Sanomista poimittua:

Ensin tätä älyä!

Älykaupungissa kuuluu kaupunkilaisten ääni, Salon hanke edennyt muurahaisen askeleen

https://www.sss.fi/2019/09/alykaupungissa-kuuluu-kaupunkilaisten-aani-

Olli Jakonen Turun yliopistosta:

– Tarkoitus on tehdä elämästä ja arjesta helpompaa ja hyödyntää uuden teknologian mahdollisuuksia. Älykaupunki yhdistää kaupunkilaiset, yritykset ja kaupunkitoimijat joka tasolla.

Ihmislähtöisyys toteutuu, jos uutta teknologiaa on helppo käyttää ja ne perustuvat kaupunkilaisten tarpeisiin.

Älykaupungin edellytyksinä Lauri Inna, Salon kaupunginjohtaja pitää muun muassa perusteltua ja läpinäkyvää päätöksentekoa sekä sidosryhmien osallistamista.

Yleisökeskustelussa Salon kasvuinfra ry:n puheenjohtaja Mika Nummenpalo kysyi, pitäisikö ensin saada viisas kaupunki.

– Ongelma kaupungissa on, että ei saada vastauksia kysymyksiin, hän tarkensi.

Salon kyläasiamies Henrik Hausen epäili, että kaupunkilaisten osallisuus jää helposti galluposallisuudeksi, ei sen syvällisemmäksi.

Mitäpä tuohon kuin ISOsti huah!

Missähän ne ovat esillä olleet ne kaupunkilaisten tarpeet, ihmislähtöiset sellaiset?

Tai läpinäkyvä päätöksenteko?

Esim. toimittaja Käiväräisen tämän päiväinen kolumni on niin hyvä yhteenveto kaupunkimme koulumaailmasta, päätöksenteosta, läpinäkyvyydestäkin, lue ennemmin -näkymättömyydestä, että kopioin koko jutun tähän. Hyvää viikonloppua Ystävät.

Salon kouluissa pysyvä välitila

Hermannin yläkoulussa tehtiin loppusyksystä 2017 kova ratkaisu.
Salon keskustassa toimiva lähes 500 oppilaan koulu päätettiin siirtää kevätlukukaudeksi pois Torikadulta. Kiinteistössä tehtiin sisäilmaremonttia, ja rakennusmiehille haluttiin antaa työrauha.
Väistötilaksi löytyi Ylhäistentiellä sijaitseva entinen ammattikorkeakoulu, jonka opetus siirtyi Salo IoT Campukselle.
Viiden kuukauden väliaikaisratkaisu täyttää kohta kaksi vuotta. Samalla se symboloi hyvin, mitä Salon koulumaailmassa tapahtuu.

Salossa päätettiin syksyllä 2017 laatia kouluja koskeva oppimisympäristöselvitys. Urakka piti tehdä talven aikana, ja työn piti valmistua seuraavana keväänä.
Hermannin koulun työläs muutto ja Hajalan päiväkodin sulkemisesta käyty vääntö viivyttivät selvityksen aloitusta kevääseen 2018.
Selvitys valmistui loppuvuonna. Sen konkreettisimmat esitykset muun muassa Halikon lukion lakkautuksesta ammuttiin alas lennosta.
Samalla selvisi, että työ jatkuu. Julkaistu esitys oli vasta ensimmäinen osa, ja toisen teko alkoi heti perään. Siihen otettiin mukaan päiväkodit ja nuorisotilat.
Oppimisympäristöselvityksen toinen osa valmistuu tällä tietoa joulukuussa.

On hyvä, että kaupunki miettii kokonaisuutena päiväkotien, koulujen ja nuorisopalveluiden palveluverkkoa. Niin pitääkin tehdä, jotta päättäjät saavat oikeaa tietoa.

Hyvää ei ole, että suljettujen ovien takana tehtävä työ vie kaksi kalenterivuotta ja että sen aikana yritetään torjua ”yksittäiset ratkaisut”, koska ”kokonaisuutta tutkitaan osana oppimisympäristöselvitystä”.
Näennäisen tiukasta linjasta huolimatta päätöksiä on tehty pakon edessä koko ajan: esimerkeiksi käyvät Ollikkalan uusi päiväkoti, Perniön kirkonkylän koulu ja Märynummen uusi päiväkoti ja koulu.
Oppimisympäristöselvityksen takia osa Salon kouluista on jämähtänyt pysyvän väliaikaisuuden tilaan. Torikadun kalliilla korjattu koulukiinteistö seisoo tyhjillään, Uskelan koulun Kavilankadun yksikkö painuu saveen ja Hermannin yläkoulu jatkaa väistötiloissaan Ylhäistentiellä ilman liikuntasalia ja kunnon välituntipihaa.
Esimerkiksi Hermannissa syksyllä 2017 aloittanut nuori ehtii kahlata läpi koko yläkoulunsa väistötiloissa rampaten Ylhäistentien, lukion ja ”vanhan Hermannin” väliä. Hyvää tässä on vain, että oppilaat saavat välitunneilla liikuntaa.

Ajatellaan hetki positiivisesti. Oletetaan, että oppimisympäristöselvityksen toinen valmistuu joulukuussa ja että se sisältää Salon palveluverkkoa koskevia linjauksia, joista päättäjien enemmistö voi olla yhtä mieltä. Mitä tapahtuu?
Salon ensi vuoden talousarvio on hyväksytty kaupunginvaltuustossa joulukuun alussa. Tulevassa budjetissa ei siis ole rahaa uusien esitysten toteuttamiseen.
Jos rahat koulutilojen rakentamiseen varataan vasta vuoden 2021 budjettiin, esimerkiksi Hermannin yläkoululaiset saavat odottaa uusia liikuntatilojaan ja välituntipihaansa vielä kaksi vuotta, ehkä kolme.
Syksyn 2017 seiskaluokkalainen on siihen mennessä ehtinyt lähestulkoon hankkia ammatin tai valmistua ylioppilaaksi.

 


Kommentit

20.9.2019 13.06  Marjatta

Pitääköhän facebookissa esillä oleva tieto paikkaansa, kun siellä joku väläyttää, että koulumaailmaa selvittänyt konsulttipalkkio olisi 21000 rahaa! Ulkopuolinen konsultti ja paikallisuuden tajuaminen ovat minun silmissäni niin kaukana toisistaan kuin on yö ja päivä, maa ja taivas. Huhhuh, nyt en hurraata huuda tulevalle päätöksenteolle!

20.9.2019 15.57  MäVaa

Nykymaailman vitsaus ovat nämä suuripalkkaiset kaikenalan konsultit sekä Rinteen palkkaama avustajakolonna ministerien avuksi. Rahat menevät, mutta tapahtuuko jotain järkevää? Ja sinne, missä lisätyövoimaa tai muuta tarvitaan; ei ole määrärahoja! Kestäkää.

27.9.2019 14.42  Outi Hoikkala

Poikkesin tänne blogiisi taas pitkästä aikaa ja täällähän on asiaa vaikka muille jakaa. Tuo älykaupunki kuulostaa hyvältä, mutta ei ole tullut kaupunkilaiselle näkyväksi. Jos se ei sitten tarkoita ensisijaisesti juuri Hausenin mainitsemaa galluposallisuutta.
Ymmärrän konsulttien käytön, jos resursseista on pulaa tai oma osaaminen on ala-arvoista. Silloin ulkopuolinen apu on tarpeen ? siis vähän sama kun kansalainen menee lääkärin pakeille kun kolotus ei kotikonstein hoidu :) (sarkasmivaroistus)
Sama kuin konsulttien osalta, pätee myös MäVaa -nimimerkin mainitsemaan hallituksen avustajajoukkoon ? kun omat taidot ja voimat eivät riitä tarvitaan avustajaa/avustajia. Tulevaisuudessa kansalaisilla pitäisi olla käytössään ällitutka, jolla valita kenelle äänensä vaaleissa antaa, ettei anna sitä taitamattomalle saati voimattomalle ainekselle, joka ei pärjää pallillaan omin avuin :) (sarkasmivaroitus jatkuu)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini