Uusimmat kuvat

luovutaan ja sopeudutaan?

Lauantai 2.11.2019 klo 23:57


 

Taitaa olla hyväkin asia, että otan talteen = kopioin Salon Seudun Sanomissa olleita juttuja, sillä vuosien takaisia ei enää noin vaan löydä. Tässä yksi esimerkki: blogini löytyy, mutta toimittaja Käiväräisen kolumniin johtava linkki ei enää toimi. Otsakkeena hänellä oli "Sopeutetaan hivuttamalla". Minä kuittasin blogin (marraskuussa 2014) loppuun: "Olisi tuossa otsakkeena voinut lukea näinkin: Sopeudutaan kiduttamalla!"

En tiedä, millä fiiliksellä tätä uutista tässä alla pitäisi tulkita, sillä omanlaista sopeutusohjelmaa se tämäkin on. Virkamiesjohto ei vaadi, eikä se patista, mutta se esittää, että pari päiväkotia lakkautettaisiin. Asemakadun päiväkotilaiset saavat siirtyä Ollikkalaan ja Pahkavuoren pikkuiset Mesikämmeneen. Sitten on vielä kolmas: Torikadun päiväkotia uhkaa muutoksen tuulet vuonna 2021. Perusteet ovat vanhoja tuttuja. Näitten kanssa sitä on ennenkin lopetustoimiin ryhdytty: sisäilmaongelmat ja tilojen huono kunto. 

Voi olla, mutta voi olla, että ei olekaan.

Edellisen kaupunginjohtajan kaudelta minulta on tallessa loppuraportti/yhteenvetoa päiväkotiverkkoselityksen kiinteistökatselmuksiin 2013. Siinä todetaan, että 

Kaikkiaan 37 kohdetta käytiin teknisesti arvoiden läpi. Suoritettujen katselmusten tulokset voidaan jakaa kolmeen eri koriin:

1. Päiväkodit, jotka eivät lähivuosina tarvitse juurikaan toimenpiteitä,

2. Päiväkodit, joissa vuosikorjausluonteisia korjaustarpeita ja

3. Päiväkodit, joihin tarvetta investointiluoteisiin korjauksiin, sekä suuntaa antavat karkeat kustannusarviot niihin. 

--

Asemakadun ja Torikadun päiväkodit ovat vuonna 2013 olleet luokassa yksi. Ihan samassa on ollut Mesikämmenen paikka: "eivät lähivuosina tarvitse juurikaan toimenpiteitä"

Pahkavuoren päiväkoti on ollut luokassa kaksi, eli odotettavissa vain vuosikorjausluonteisia korjaustarpeita. Tarve on jopa mainittu: "lattiapinnat vaihdon tarpeessa"! 

--

Toimittaja Käiväräinen kirjoitti vuonna 2014 tällaista: "Sille ei mahda mitään, että kaupunkilaisen uskoa tulevaan jatkuva säästöjen kierre syö kuin rotta juustoa. En lainkaan ihmettele, että Salo sijoittui tuoreessa kyselyssä Suomen suosituimpien asuinkuntien listalla kolmanneksi viimeiseksi." 

Nyt on vuosi 2019. Päättäjille lyödään edelleen eteen ehdotuksia, joissa usko tulevaan roikkuu kuin löyhässä hirressä. 

Asukasmäärän jatkuva lasku on toki sekin jotain, kun palveluista päätetään, mutta eikö tässä kaiken aikaa hoeta mm. tätä https://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/strategiajatalous

Kaupungin asukasluvun kehitys käännetään positiiviseksi luomalla tulevaisuuden kaupungin laadukas, älykäs ja kestävän kehityksen mukainen asumisympäristö yleiskaavallisen ohjelman, keskustan osayleiskaavan ja muiden maankäyttösuunnitelmien mukaisesti. Uusien asuinalueiden kehittämisessä mietitään kansallisen profiilin parantamista mahdollisissa yhteistyöhankkeissa, joita voidaan toteuttaa strategiakauden päättyessä. Saavutettavuuden parantuminen esimerkiksi Tunnin juna -hankkeen myötä mahdollistaa entistä paremmin Salon kehittämistä tulevaisuuden asuinympäristönä kehittyvän Lounais-Suomen sekä kansallisen metropolialueen välisenä porttina.

Vetovoimasta tohkataan, mutta ei se paljon auta, jos ei samalla kerrota, missä meillä on pitovoimaa! Tänne muuttoa aikovat, esim. lapsiperheet tarkistavat aivan varmasti ensin sen, missä sijaitsevat koulut ja päiväkodit. Jos on pienikin epävarmuus tulevasta (oston kohteena oleva talo/koti ja lasten tarpeet eivät pitkän päälle kohtaa), niin ohi Salon sellaiset perheet ajavat. Kiitävät kuin tunnin juna!

   

--

Tässä toimittaja Käiväräisen tekstiä:

https://www.sss.fi/2019/10/esitys-salo-luopuu-

Esitys: Salo luopuu Pahkavuoren ja Asemakadun päiväkodeista

4

Salon virkamiesjohto esittää suuria muutoksia keskusta-alueen päiväkoteihin. Syynä on lapsimäärän lasku, kaupungin tiukka taloustilanne ja Ollikkalaan rakennettava uusi päiväkoti, joka tuo lisää hoitopaikkoja.

Esityksen mukaan Asemakadun päiväkodin huonokuntoisista tiloista luovutaan ensi elokuun alusta alkaen. Päiväkodin toiminta työntekijöineen siirretään Ollikkalan päiväkotiin.

Pahkavuoren päiväkodin toiminta siirrettäisiin elokuussa Mesikämmenen päiväkotiin, jossa on tyhjiä ryhmätiloja. Pahkavuoren nykyisestä päiväkodista luovuttaisiin. Lasten vuorohoito keskitetään esityksen mukaan Mesikämmenen päiväkotiin.

Torikadun päiväkodin ympärivuorokautinen toiminta yhdistettäisiin Mesikämmenen päiväkotiin elokuussa 2021. Torikadun päiväkodin tiloihin siirrettäisiin Mesikämmenestä lapsia, jotka eivät tarvitse vuorohoitoa.

Kaupungin tiedotteen mukaan Torikadun ja Mesikämmenen päiväkodeissa selvitetään sisäilmaan liittyviä haasteita, jotka saattavat vaikuttaa vielä järjestelyihin.

Opetuslautakunta käsittelee esitystä keskusta-alueen päiväkotien järjestelyistä 12. marraskuuta. Lasten huoltajille järjestetään yhteinen tiedotustilaisuus muutoksista ensi maanantaina 4. marraskuuta kaupungintalolla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini