hoiva-asumista ja pitkäaikaisia vuokrasopimuksia

Perjantai 1.4.2022 klo 15.22


Tällaista otsaketta 30 maaliskuuta Salon Seudun Sanomissa:

Suomen Hoiva ja Asunto Oy Helsingistä rakentaa Salon 110-paikkaisen senioritalon

https://www.sss.fi/2022/03/suomen-hoiva-ja-asunto-oy-helsingista-rakentaa-salon-senioritalon/

Näinkö mennään?

No mennään, mennään, kun lehdessä kerta näin kerrotaan!

Suomen Hoiva ja Asunto Oy suunnittelee ja rakentaa senioritalon. Sitten se vuokraa talon pitkäaikaisella (?) vuokrasopimuksella Salon kaupungille. Sitten kaupunki vuokraa asunnot senioriasiakkaille, varmaan jonkun "valintasensuurin" kautta sentään. Mutta sitten: Suuri osa talon toiminnasta siirtyy uudelle hyvinvointialueelle.

Pitkäaikaisestiko? Ei tuo nyt niin kovin pitkäaikaista käytännössä ole!

Jos talo rakennetaan vuosina 2023–2024, niin sinne muutetaan vuoden 2024 lopussa tai 2025 alussa. Milloinka Varsinais-Suomen hyvinvointialue aloittaa? Se aloittaa 1.1.2023. 

Ensimmäinen aluevaltuuston kokouskin on jo pidetty. 

 

Siinä nyt sitten tartteekin jatkossa salolaisten edustajien olla satavarmoja, että em. talo ja tilat ovat myös hyvinvointialueen muiden kuntien edustajien mieleen.  Että ne kelpaavat pitkäaikaisvuokrattaviksi. Kk -vuokra on ainakin aika komea, jos se tämän lehden tieto on: 64 000 euroa.

On meillä sitten tässä cityssä toinenkin paikka!

Myös IoTCampus hoivakoti pitäisi saada varsinais-suomalaisten päättäjien mieleen. Tätä "vanhushanketta" kyl suunniteltiin ja vietiin eteenpäin vähän toisin kuin Senioritaloa. Juuri mitään sen suunnittelusta ei etukäteen julkisuuteen kerrottu. Sitten vasta, kun oli pikkupakko kertoa päättäjille, että Campukseenhan x) me vanhukset viedään, sinne hoitolaitos rakennetaan. Itse tiloja ei päätöstä tehtäessä ollut, ei huonetilaohjelmia tai muutakaan, ei ainakaan sellaisia esim. päätöksenteon liitteinä näytetty, mutta kyllä valtuusto suuressa viisaudessa ja olevinas vanhustenhoidon asiantuntijana kopautti nuijalla pöytään. Se hyväksyi kaiken, mitä esityslistassa oli. Se, mitä tämä kaupungille koko kokonaisuutena tulee maksamaan, siitä ei ota pirukaan selvää, vaikka jotain valtuuston päätöksessa kerrotaankin.

 

 x) mm. tällaista Campus -infoa löytyy: 

Tulevaisuuden teknologioita rakentavien yritysten rinnalla Salo IoT Campuksella työskentelee yrityspalveluiden parhaimmisto. Monialainen osaajien yhteisö tukee yrityksesi kasvua ja tekee arjesta sujuvaa.

Kampuksella ihmiset kohtaavat paitsi käytävillä ja coworking-tiloissa, myös vapaa-ajalla. Salo IoT Campuksen omia harrastusporukoita löytyy melkein joka lähtöön, kuntosalille pääsee kellon ympäri ja rentoa yhteistä iltaohjelmaa järjestetään säännöllisesti.

 

--

 

Seuraavaksi alkaa varmaan vanhuspalveluja suunnitteleville kova show, miten saada nuo muutamat, nyt vielä toiminnassa olevat hoitolaitokset ajettua alas. Tarrataanko sisäilmaongelmiin vai rakennusten huonoon kuntoon vai hoitajapulaan?

Henkilökuntapulaa tuskin IoTCampuksella on, sillä siellä aiotaan hyödyntää näitä: hoitajat ja muut ovat jo ja sijainnistakin on hehkutettu, että se on loistava, vaikka ei se sitä olekaan! Akkutehdaskin siinä kylkiäisenä. Onko kukaan päättäjistä ajatellut mitä - jos - tilannetta? Minulta on moni kysynyt ja olen itsekin miettinyt, jotta onko tuolla AkkuPaikassa kaikki ihan varman päälle palo- ym. turvallista. Akkujen osalta en asiantuntija ole, mutta luulis, että siitä jonkunlainen tussahdus tulee, jos se vaikka räjähtäisi! Minä en tuollaiseen paikkaan haluaisi. En enää edes visiitille!

 

 

 


Kommentit

3.4.2022 21.30  Huolestunut veronmaksja

Olen aivan ymmälläni Salon vanustenhoidon järjestelyistä. Suunnitelmallisuutta siinä ei ole tippaakaan. Ja tietävätkö päättäjät edes, millaisisa ja minkä verran hoitopaikkoja kaupungissa on?
Ja vuokraako hyvinvointialue kaikki nämä uudet hoitopaikat, jotka ovat aika arvokkaita vanhoihin verrattuna. Kas kun hyvinvointialuekaan ei ole mikään rahasampo, vaan toiminta täytyy hoitaa tietyn rahasumman puitteissa.
Ja todella, vanhoista täytyisi virkaihmisten ja päättäjien mukaan päästä eroon, vaikka kuinka asukkaat ja omaiset näitä vanhojen hoivakotien hoivaa kiittävät.
Aika tulee näyttämään, hyväksyykö hyvinvointialue mukisematta kaikki Salon kalliit ratkaisut!

4.4.2022 11.03  Huolestunut kaupunkilainen

Niinpä. Salossa kun on kulttuuri, että esittelevät viranhaltijat hyvin pitkälle ohjaavat kaupungin toimintaa ja päättäjien tehtävänä on vain hyväksyä tehdyt ehdotukset! Näinhän se menee...

4.4.2022 11.52  Marjatta

Tämä tieto löytyy sote -tilinpäätöksestä 2021:

Vanhuspalveluiden ympärivuorokautisen hoidon paikat jakaantuvat seuraavasti: Kaupungin
tehostetun palveluasumisen yksiköissä, joita on kuusi, on yhteensä 167 paikkaa. Laitoshoitoa on neljässä yksikössä yhteensä 229 paikkaa. Lisäksi ostetaan paikkoja. Ostopalveluiden
osuus on viime vuosina kasvanut ollen 31.12.2021 yhteensä 131.

4.4.2022 11.59  Marjatta

Salolaiset vanhustyön suunnittelusta vastaavat virkamiehet ja -naiset luulevat, että ikäihmisemme, kaikki ikäihmisemme ovat samaa muottia: omalla autolla liikutaan, kotona asutaan ja ruoka-,kauppa-, apteekki sun muut asiat hoidetaan ihan itse. Sellainen olo tulee, kun tehtyjä päätöksiä taaksepäin katsoo.

4.4.2022 12.06  Marjatta

Kopioimpa viel tämänkin viime vuotisesta toiminnasta:

"Ympärivuorokautisessa hoidossa alkoi ihmislähtöinen valmentaja valmennus, jossa tavoitteena on ihmislähtöisten kulttuurin ja toimintatapojen omaksuminen kaikissa yksiköissä.
Valmennus on suunniteltu pitkäkestoiseksi, useita vuosia kestäväksi kehittämishankkeeksi.
RAI arviointijärjestelmän osaamista vahvistettiin edelleen ja keskityttiin tulosten hyödyntämiseen."

Kun tuon lukee, niin ei tiedä, mitä sanoisis!

Ja jatkoa tilinpäätöstiedoista, välittömästi em. valmennus kohdan jälkeen:

"Laatutyöskentely
Vanhuspalvelut on rakentanut vuodesta 2009 alkaen laatujärjestelmää Sosiaali- ja terveyspalveluiden laatuohjelman, Social and Health Quality Servicen (SHQS) mukaisesti. Salon
kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden laatujärjestelmälle myönnettiin 13.12.2019
SHQS-laaduntunnustus numero 112/2019, joka on voimassa 12.12.2022 asti."


Eli: kyl meil on kaikkee! Ja päättäjien helppo todeta, jotta juu!

4.4.2022 12.15  vanhusten puolesta

Nyt kauhistun. Kuka tuollaisen ihmislähtöisyyden on esiin nostanut. Onko ollut puute tähänastisessa toiminnassa? Taitaisi olla parempi jos valmennukseen passitettaisiin kaupungin virkamiehet.

4.4.2022 13.18  Kaupunkilainen

Salon kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden laatujärjestelmälle on näköjään taas myönnetty laaduntunnustus. Niitä on vuosien varrella kaupungin sosiaali- ja terveystoimi hakenut ja se maksaa aina, kun sitä haetaan, eikä niin vähääkään.
Senkin menoerän voisi mielestäni käyttää muuhun tarkoitukseen hyödyllisemminkin.

5.4.2022 10.10  Marjatta

Kyllä. Eihän se mikään pikkusumma ole. Palkkansahan nuo laatua tutkivat haluavat. Rehellisempää ja varmasti ihan riittävääkin laadun mittaamista olisi, kun kysyttäisiin palveluja käyttäviltä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini