salolainen TekoLampi

Torstai 21.9.2023 klo 21:25

Tämä Mahtinaisentien harmistus, 28.8.2023 syntynyt lampi tyhjennetäänkin uusimman tiedon mukaan vasta ensi viikon keskiviikkona.

https://www.sss.fi/2023/09/sorsilla-on-enaa-vajaa-viikko-aikaa/

Jos ei joku vielä muista tai tiedä, mikä alue tämä on, niin muistutan. Tälle alueelle halutaan rakentaa Tunnin Junalle rataa.

Onkohan suunnitteluvaiheessa ajateltu, että isojen sateiden jälkeiset pikkujärvet ja lammikot radan lähellä ovat ok ja ne vaan ihastuttavat junassa istuvien ikkunamaisemia?

7 kommenttia .

Silmät kuntoon

Sunnuntai 17.9.2023 klo 15:37

Elokuinen koronan sairastaminen meinasi pistää meikäläisen vallan totiseksi. Tauti kesti ja kesti ja pelkäsin, että tulisi jotain takapakkia, enkä pääsisi 15.9.2023 kaihileikkaukseen.

Vaan eipäs mitään pahempaa vastaan tullut.

Lähetteen kaihileikkaukseen olin saanut vain toiseen silmään, siinä perusteena kaihi ja kova häikäisy. Auringonpaistepäivät olivat silmälle täyttä myrkkyä. Toisessa silmässä oli kaihin alkua, mutta leikkauslistalle sitä ei lääkäri ollut laittanut.

Mutta: olen kuullut, että Salon sairaalassa homma hoidetaan kunnolla ja kerralla. Niin tapahtui minunkin kohdallani. Molemmat silmät esivalmisteltiin (paljon paljon puudutustippoja nyt ainakin) ja kun lääkäri tuli paikalle ja tarkisti silmät, niin hän kysyi haluanko, että tämä toinenkin leikataan.

Mitäs muuta vastaukseksi kuin että juujuu!

Olihan tuo omanlaisensa juttu tuo leikkaaminen. Ei paha, mutta ei niin miellyttäväkään. Jotenkin sen koko ajan tunsi, että silmää käsitellään. Ei se sattunut, mutta tuntui vaan jotenkin. Silmä avattiin, kaapittiin pois kaihin töhnät ja sit työnnettiin muovinen keinojuttu linssiksi. Ensimmäisen silmän kanssa taisi mennä aikaa noin 10 minuttia, mutta toisen leikkaus tuntui helpommalta sietää, eikä se mun mielestä kestänyt kymmentä minuuttia.

Leikkauksen jälkeen silmien päälle teipattiin muoviset kupit suojaamaan silmiä ja sitten vaan apteekin kautta kotiin.

--

Kaksi yötä olen nyt noiden muovikuppien kanssa pärjännyt. Kummasti ovat päässä pysyneet, vaikka pelkäsin, että irtoovat.

--

Näkö kirkastui heti ensimmäisen päivän iltana ja voi taivas, minkä väriseksi. Kaikki on nyt niin niin kaunista että! Toki nyt sitten näkee senkin, että huusholli tarttis suursiivon ja vaik mitä muuta, mutta ei saa. EiEi. Ei tässä pariin viikkoon saa tehdä mitään ylimääräistä.

--

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01212

1 kommentti .

hei, meil tyhjennetään

Sunnuntai 17.9.2023 klo 15:09

Ihan vaan muistin virkistämiseksi laitan tämän salkkari -linkin:

https://www.sss.fi/2023/09/mahtinaisentien-alikulun-tyhjennykseen-paastaneen-perjantaina-osia-on-pitanyt-odottaa-kolmatta-viikkoa/

Lehden sisältöön ei pääse, ellei ole digi -tilaaja, mutta kuva kertonee jotain. Tämä on sitä aluetta, johon Tunnin Junan reittiä meinataan rakentaa!

Nyt kun viimeks paljon satoi, niin maantien vasen puoli pellolla (kaupunkiin mennessä) oli ihan järvenä!!

Kommentoi kirjoitusta.

auringon voimaa

Perjantai 8.9.2023 klo 14:21

Tämän päivän Salon Seudun Sanomat kertoo, että Salon kaupungintalon katolle asennetaan parhaillaan aurinkopaneeleja. Niitä tulee sinne yhteensä 300. Kun ne otetaan käyttöön, niin kerrotaan, että talon sähkönkulutus pienenee n. 20 prosenttia.

Hankintaan on mennyt 95 000 rahaa, mutta voimala maksaa itsensä takaisin kuulemma alle kymmenessä vuodessa.

Cityn hanke on kilpailutettu ja tarjousten jälkeen toimittajaksi on kahdeksasta tarjoajasta valittu, ei salolainen firma nimeltä Solar Age Oy.

Harmi, harmi, jos paikalliset ovat olleet kalliimpia.

--

--

On tuollaiset paneelit jo minullakin. Tarjouksia pyysin keväällä, siis kilpailutin, vaikkei minun mitään hankinta- tm. lakeja tarvitsekaan miettiä. Kaksi edullisinta tarjoajaa olivat salolaisia firmoja. Hinnanero ei suurensuuri ollut, mutta sen valitsin, joka edullisempi oli.

12 kpl niitä nyt sitten taloni katolla on. Maksavatko itsensä takaisin ja jos, niin missä ajassa? Minä en ole laskenut, mutta vanhin lapsistani laski. Samoja lukemia kertoi tai ennusti kuin mitä kaupungilla takaisin maksusta ajatellaan.

Saisis vaan nyt sitten aurinko paistaa!!

Kaikki paiste on kotiinpäin!!

Pilvisenä päivänä ei juur tuotantoa tule, mutta kun aurinko porottaa, niin kyllä tulee tuotantoa. Enemmän tulee kuin mitä päivän aikana sähköä kulutan.

1 kommentti .

kansanedustaja pukeutuu

Keskiviikko 6.9.2023 klo 11:17

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/parlamentaarinen-pukeutumistapa

Eilen tv -ykkösen uutisissa viuhahti tai vilahti kuva tavalliseksi kansanedustajaksi palanneesta Sanna Marinista. 

En nyt itseäni ihan vainoharhaisena pidä, mutta voi tämä ”sinpäi jo pikkuse lipsahta”. Onhan minulla näitä sanomisia ollut: Viime vuonna https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/paaministeri-pukeutuu/  ja vuosia, vuosia sitten https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/173485-hei-me-pukeudutaan/

Eilen illalla näin, että Sannalla on käynyt samoin kuin Alexanderilla vuonna 2014. Sannan puserosta puuttui ilmiselvästi toinen hiha. Oliko kangas loppunut kesken?

En tiedä, enkä arvuuttele, miksi Sanna -rouva oli näin pukeutunut, mutta totean, että asuvalinta ei ollut, eikä ole sopiva eduskunnan istuntoon. Minusta se oli mauton.

On eduskunnalla jonkunlaiset pukeutumisen ohjeet, jopa viime päivitetyt, mutta taitaisi olla paikallaan, että niitä taas tarkistettaisiin.

4 kommenttia .

toinenkin juttu

Perjantai 1.9.2023 klo 13:23


Löytyy Kuntalehdestä toinenkin mielenkiintoinen juttu: KHO:n Kolari-ratkaisun uskotaan selkeyttävän kunnanjohtajan asemaa irtisanomistilanteissa

KHO on 18.8.2023 kumonnut Kolarin kunnanvaltuuston päätöksen irtisanoa kunnanjohtaja Kristiina Tikkala. Tikkalalle näytettiin ulko-ovea syyskuussa 2020, mutta KHO on sitä mieltä, että irtisanomisen perusteet eivät olleet asialliset, eikä ole ollut painavaa syytä virkasuhteen irtisanomiselle.

Kristiina Tikkalan asiamiehenä prosessin alusta asti toiminut asianajaja Kirsi Eksymä pitää KHO:n ratkaisua selkeänä.

-Vaikuttaa siltä, että kunnissa sekoitetaan irtisanominen luottamuspulan perusteella ja viranhaltijalain mukainen irtisanominen. Ratkaisu selkeyttää niiden eroa.Kommentoi kirjoitusta.

avoimuus

Perjantai 1.9.2023 klo 12:17

Jaa-a. Mitähän tuo avoimuus oikein on?

Pisti silmään Kuntalehden uutinen: Avoimuudessa on parantamista - ei kunnanjohtaja voi jälkiä jättämättä lähteä

On tätä varmaan Salo -cityssäkin ihmetelty. No ainakin kaupunkilaiset.

Tero Nissinen tuli valituksi ja ykskaks lähti pois. Eipä juur mitään kerrottu, että miksi lähti.

Kun mies oli tulossa tehtäväänsä, niin paikallislehden otsake 4.1.2021 kertoi näin:

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen miettii jo, mitä olisi Salo 2.0

Vähän yli vuoden kuluttua uutisten otsake oli tämännäköinen:

Salon kaupunginjohtaja Tero Nissinen irtisanoutuu tehtävästään –  erokorvaus 108 000 euroa

1 kommentti .

seitsemästoista päivä

Maanantai 28.8.2023 klo 20:34

Onpa ollut tauti! Meinaan korona, joka minuun iski 12.8.2023.

Moni on sanonut, että tauti sahaa eestaa.

Kyllä.

Sitä just.

Juuri kun joku aamu olet todennut, että nyt taitaa helpottaa, niin seuraavassa hetkessä päälle iskee hiki päälaelta varpaisiin ja kun se poistuu, niin on kamala vilu. Olo on väsynyt ja saamaton, vanha kansa sanoisis, jotta”kluttaunu”. Päivän aikana ei jaksa ei niin mitään. Sitä on vaan ja maata rötköttää.

Lääkäriin minä sentäs itseni viime viikolla hilasin. Ei koronan takia, vaan siks, että olin varannut ajan polvien notkistushoitoon. Polviin oli määrä pistää synocromia. Semmosta ainetta kun kolme kertaa saa, niin jo kelpaa kävellä tallustella taas noin 8 kuukautta. Sinä aikana polvet ei pahemmin rutise, eivät pauku, eivätkä natise. Nyt ne ovat ihan mahdottomat.

Piikkejä en saanut. Tk- lääkäri totesi, että piikitykset tarttee siirtää, koska olotilani oli flunssainen. Keuhkot kyl kuvattiin. Onneksi sain puhtaat paperit. Ei ollut korona sinne saakka virusta lähetellyt.

"Että tämmöst infoo täältpäi. Eiköhä tää täst viäl iloks muutu.."

 
 

Kommentoi kirjoitusta.

tautinen olo

Keskiviikko 16.8.2023 klo 16:52

Nyt ei paljon tietsikan äärellä istuta. Paras taso on vaakataso ja sängyssä. Nimpparitkin meni mönkään. Viime viikonloppuna kimppuuni iski korona.

"Ei muute ol mikkä kiva taut"

2 kommenttia .

Tapahtui viikko sitten

Sunnuntai 6.8.2023 klo 21:07

Olin minä viime sunnuntainakin teatterissa. Piti mennä jo lauantaina, mutta sade-ennusteet (oli luvattu runsasta vesimäärää) siirsi menoa päivällä. Piti ottaa varman päälle, kun oli ensin autolla ajoa noin tunti. Eihän sitä Salosta käsin tiedä, vaikka sadetutkaakin tuijottaisi, millaisia pilviä Someron ja Jokioisten suunnalla on.

Kyläsepän teatteri oli kohde ja esitys huijaritarinaa.

Sikäläiset näyttelijät esittivät sujuvasti Sirpa Mäkelän käsikirjoittaman näytelmän.

KOLAHTIKO OMAAN NILKKAAN ?

Kaikkihan tietävät että netti on huijareita täynnä. Ettei missään tapauksessa saa uskoa niitä viestejä, joita prinssit ja  miljardöörit lähettävät. Eikä ainakaan ikinä, ei koskaan, milloinkaan saa lähettää kenellekkään rahaa.

Entäs mitäs sitten tehdään, kun yllättäen saakin viestin nuoruudesta,ihmiseltä, joka oli sinuun jo silloin kuulemma kuolettavasti ihastut. Saahan siihen uskoa, saahan!”


Oli todella hauskasti koottu esitys. Ja teatterin pihapiiri on yhä edelleen hieno, oikein oma nähtävyytensä. Kannatti ajaa tunnin matka sinne ja sit takaisin kotiin. Edessä oli nukkuminen yön yli ja sitten tiedossa Salon Tilausmatkojen kahden päivän SokkoMatka!

1 kommentti .

Tapahtui tänään

Sunnuntai 6.8.2023 klo 18:59

Kahden kieppeillä neuvottelin itseni kanssa, menisinkö puutarhaan viinimarjoja poimimaan vai lähtisikö teatteriin. Teatteri voitti. Tykkäsin, että se on sopivampaa sunnuntaille, vaikka ei marjojen poiminta omasta puutarhasta, omista puskista penkillä istuen nyt niin työn teolta tunnukaan. Mutta pyhä mikä pyhä. Lepopäivä.

Sitten suunnistin Salo -cityyn ja Vuohensaareen.

Mikäkö oli esitys? No se oli tämä mylläri, joka ulvoo. Arto Paasilinnan tekstiä. Etukäteisinfo tiesi kertoa, että näytelmän ohjaaja Toni Ikola ja Salon Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma olivat vääntäneet Paasilinnan teksiä oman päänsä mukaan. Alunperin miespuolinen mylläri on Vuohensaaressa nyt nainen ja myllärin tykästyksen kohteena mies.

Ei huano! Ihan luonikasta jälkeä siitä väännöstä on syntynyt.

Lavastus oli niiiin kertakaikkisen minimaalinen, että ensin en meinannut silmiäni uskoa, kun sen näin. Mutta siihenkin tottui. Oma mielikuvitukseni ja näyttelijöiden hyvät suoritukset täyttivät aika nopeasti sekä näyttämöä että esityspaikan maisemaa.

Sonja Leino myllärinä ja Jerry Alajoki hänen tykästyksensä kohteena tekivät ”mukavan tasasta näyttelemisen jälkeä”, samoin Juha Leppäsalo maalaispoliisina ja Lisamaria Markula Hannelena.

Kertojana Hilda Heino oli tässä näytelmässä myös sitä jotain. Ensin ajattelin, että mitähän tuosta tulee, kun likka siinä selittelee, mutta kyllä Hildalle näyttelemistäkin tuli ja hän suoriutui siitä hienosti.

Tänään tämmöstä. Huomenna sit varmaan marjapuskiin, ellei myrsky yllätä.

 


2 kommenttia .

Hommia opetusministerille!

Perjantai 28.7.2023 klo 21:49

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/hommia-opetusministerille/

Tässä olisi hommia opetusministeri Anna-Maja Henrikssonille, miksei koko hallitukselle.

Tämän päivän lapsilla taitaa melkein kaikilla olla kännykät. Niillä pidetään yhteyttä paitsi vanhempiin, mutta myös kavereihin.

Antakaa nyt arvoisat ministerit nopeasti ohjeistusta kouluihin, ehkä päiväkoteihinkin, ohjeistusta siitä, että kaikki kännykän käyttäjät oppivat sen, millaista kieltä, millaisia sanavalintoja käytetään, kun ollaan toinen toisiinsa yhteydessä. Ettei vuosien päästä tule sanomista niin kuin nyt on yhden ministerin yksityisviestien kohdalla käynyt.

Ja joku raja tässäkin. Minun mielestäni yksityisviestit ovat yksityisiä. Jotain ohjeistusta saisi antaa myös suomalaiselle lehdistölle. Ettei mitä tahansa revitä ja räävitä julkisuudessa.

3 kommenttia .

"penkota ja pöllytettä"

Perjantai 21.7.2023 klo 16:06

Tämän päivän muoti-ilmiö näyttää olevan politiikassa toimivien ihmisten menneisyyden penkominen. Osa kansalaisista tykkää, että hyvä juttu, kaikki esille vaan, mutta osa ajattelee, että antaisivat jo olla, menneisyyksiä varmaan löytyy monelta muultakin. 
Jos esim. Kekkosen aikaan olisi ollut tämän päivän some, niin voivoi, mitä meille kerrottaisiinkaan.

1 kommentti .

Putkiremppaa

Tiistai 18.7.2023 klo 23:47

Ei minulla mitään putkiremppaa ole ollut, mutta Suomusjärven kesäteatterissa on. Eilen kävin katsomassa. Ajatuksissa oli, että tätä nyt ainakin Salon alueen kesäteatteriesityksistä menen katsomaan, mutta en minä sitä eiliseen päivään ollut suunnitellut. Olin yhden ystävän mökillä, kun toinen ystävä soitti ja kysyi lähdenkö kaveriksi. Sitten vaan ystävän kyydillä mökiltä kotiin ja melkein samantien suunta Suomusjärvelle. Ja kiitos, ystävän kyydillä tämäkin matkanteko.

Mitäpä kertoisi näytelmästä, esityksestä ja näyttelijöistä? 

Näytelmä on just semmonen, mitä kesäinen kesäteatteriesitys hauskimmillaan on: käsikirjoitus mieltä piristävää ja esitys mukaansa vievää. Näyttelijöitä katselen yleensä "sillä silmällä", että ovatko sopivia rooliinsa ja kun näyttelevät, ovatko uskottavan oloisia. 

Suomusjärveläisten näytelmässä on kahdeksan näyttelijää. Nyt oli minun mielestäni jokainen just prisiis rooliinsa sopiva ja näytteleminen sujui kaikilta aidon luonnikkaasti. Tässä esityksessä katsoja ei pääse pitkästymään, ei todellakaan. Suosittelen.

--

Vuohensaaren esitykseen Ulvova mylläri en ole vielä kerennyt. 

--

Viulunsoittaja katolla. Sen kävin katsomassa kesäkuussa Paimiossa. Esitykset ovat jo päättyneet. Paimion näyttelijät olivat pääosin vieraita, joten kehuja annan heille, joita salolaisilla lavoillakin näkee: räätälinä Pasi Nikula oli loistava, samoin ylioppilasta näytellyt Jerry Sarlin. Mutta olihan tuo pääosan esittäjä maitokuski Ville Kotamäkikin hyvä kun mikä. Komea oli esitys ja loppu koskettava, kun näyttelijät kunnioittivat tämän päivän ukrainalaisia, heidän surullista tilannettaan.

  

Kommentoi kirjoitusta.

vielä jotain uutta?

Tiistai 11.7.2023 klo 16:12

Onko jotain uutta hiljan nimitetyn hallituksen osalta?
Ei ole, eikä tule.
Tätä menoa, kun jatketaan, niin VoiVoi. 
Kuinka syvälle pitääkään vielä penkoa, pöllyttää ja menneitä kaivaa, että joidenkin tavoite saada hallitus nurin, toteutuu!!!

2 kommenttia .

vahvaa ja välittävää?

Keskiviikko 5.7.2023 klo 23:04

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marjattahalkilahtiblogituusisuomifi/vahvaa-ja-valittavaa/

Petteri Orpon hallitus on pitkien, pitkien neuvottelujen jälkeen saatu kootuksi, on hyväksytty hallitusohjelma ja on valittu ministerit. Yksi jo vaihdettukin.

Mitä muuta on aikaiseksi saatu?

On saatu sitä, että pengotaan ja pöllytetään kaikkea mahdollista mitä ministerien ja kansanedustajien taustoista ja menneisyydestä vähänkin negatiivista löytyy, kuka mitenkin on töpännyt, mitä tyhmyyksiä ja mokia tehnyt tai tekemättä jättänyt.

Onko tämä nyt sitä vahvaa ja välittävää meininkiä, joka on hallitusohjelman otsakkeena?

3 kommenttia .

Niemisen kolumni

Lauantai 1.7.2023 klo 12:04

Salon Seudun Sanomien päätoimittajan tämänpäiväinen kolumni kuvaa hänen muistojaan leirikoulumatkasta Venäjän Rzheviin.

https://www.sss.fi/2023/07/kolumni-vladimir-ja-jevgeni-rouva-ja-taksikuski/

Löytyy niitä muistoja minultakin.

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/772852

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/773854#album_selector

https://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/773856#album_selector

Huom. Blogilinkkien toimivuutta ei kaikkiin kohtiin voi enää taata.


valokuvaaja

Maanantai 6.7.2015 klo 19:22


Täällä kerroin viikonlopusta. Että tyttäreni häät oli ja minä sain vävyn! 

On varmaan enemmän kuin paikallaan kertoa myös, kuka oli häiden päävalokuvaaja.

Tämä on sitä sarjaa, kun sanotaan, jotta maailma on pieni.

Kuvaaja oli perheemme venäjä -tytär  (vuonna 2003), nuori nainen, joka tekee nyt unelmatyötään ja asuu pääosan vuodesta Balilla (Indonesiassa). Kamera kädessä hän rientää/lentää milloin mihinkin. Nyt hän on siis Suomessa ja erittäin hyvällä perusteella!

Sashan lapsuuden, nuoruuden kotikaupunki on Salo -cityn ystävyyskaupunki Rzhev.

Meikäläinen kävi em. kohteessa vuonna 2010.  

Matka oli Salon Venäjä -seuran järjestämä ystävyyskaupunkimatka. Kaikkea meille järjestettyä ohjelmaa en enää edes muista, mutta sen muistan enemmän kuin hyvin, että matkan aikana tapasin myös venäjä -tyttären. Minä hänet siihen tapaamiseen pyysin ja kutsuin, Ilmoitin, että olen menossa kotikaupunkiisi, tuletko sinäkin. Ja tytär tuli. Myös hänen äitinsä tapasin.

..

Nyt tarttee toivoa, ettei sää, Suomen suvi kovin kurjaksi ärtyisi. Ettei lämpimään tottunut venäjä -tytär joutuisi palelemaan, kun hän täällä vielä jonkin aikaa viipyy. Viime keskiviikkona, kun Sasha tuli, oli kaunista. Ei ollut hellettä, mutta sopivasti lämmintä. Ensimmäiset kuvansa tyttö nappasi Muurla -maisemista ja torstaina Salon iltatorilta. Kuviin pääset tästä linkistä.  

..

Menneen viikonlopun sää oli sääksi enemmän kuin unelma. Oli unelmasää ja oli unelmahäät. Oli unelmavalokuvaaja. Siis kaikki kohdallaan..

hikisiä herätyksiä

Sunnuntai 11.7.2010 klo 23:50


"Pidä karttasi ajan tasalla!"

Tommonen viesti pomppasi ensimmäisenä vastaan, kun äsken sähköpostejani availin. Se oli TomTom -karttapäivitysmainos.

Ja juu! Kyllähän tässä on karttaa jonkun verran päivitetty. Muutama tunti sitten kotiuduin reissusta. Viimeksi kirjoitin "aikasesta herätyksestä". Nyt voi otsakoida jotta "hikisiä herätyksiä". 

Olin viime viikon Venäjällä, Salon kaupungin ystävyyskaupungissa Rzhevissä, ja sieltä käsin vähän muuallakin, muissakin lähialueen kaupungeissa. Mennessä ja tullessa yövyttiin Pietarissa. Paluumatkalla poikettiin myös Viipurissa. Menopaluuna kilometrejä tuli kuljettajan laskujen mukaan 30 km vaille 3000! 

Matkaa oli organiseerannut ja hyvän ohjelman aikaansaanut Salon osaston Suomi-Venäjä -seura. Kiitosta vaan! Oli vallan hiano reissu!

Keli, sää oli kuumaa, vaan sitä samaa se näyttää olevan täällä kotonakin. Kertomista olis, olis vaikka kuinka paljon, mutta kello käy ja pitkän päivän päätteeks tarttis jo pikkuhiljaa päästä vaakatasoon. Tänään otan esille, skannaan näytille vain yhden aiheen, vain yhden jutun. Se on sikäläinen vanhainkoti ja siitäkin vain esite.

Jos et tekstipuolesta mitään ymmärrä niin katsele vaik ihan vaan noita kuvia. Talon paikkaluku on 600! Esitteen näet kuva-albumissa!   

venäjä-tytär

Maanantai 23.2.2009 klo 15:48


Kyllä maailma on pieni! Tai pitänee sanoa, että facebook on suuri! Eilen illalla oli silmäni revetä, kun näin facebookissa keskimmäiseni kaverilistalle ilmestyneen nimen: Aleksandra! Sasha, minun Venäjä -tyttäreni. Hetikohta klikkasin kaverihakuun kaverikutsua ja melkein samantien tuli Sashalta yllättynyt vastaus, että kappas vaan, Suomi -äitikin nököttää netissä ja vieläpä facebookissa..

Sasha oli Salon ystävyyskaupungin Rzhevin vaihtarityttö 2002-2003.

Tammikuusta kesäkuun alkuun 2003 minulla oli kaksi tytärtä, oma ja lainalikka! Olimme tuohon aikaan salolaisia, siis vanhan Salon asukkaita.

Sashan muutto kotiimme oli, voisko sanoa, puol extempore -juttu. Alkuperäinen ajatus oli, että tyttö olisi ja asuisi luonamme vain sen aikaa, että hänelle löytyisi perhe. Sopivan, siedettävän kävelymatkan päässä keskustasta olevaa perhettä ei niin vaan löytynyt ja niin tyttö jäi meille, tilapäispaikkaansa.

Tyttäreni oli ollut Rzhevissä leirikoulussa kesällä 2000 ja he olivat silloin Sashan kanssa ensi kerran tavanneet. Tytöt siis tunsivat ja tiesivät toinen toisistaan jotain. Se helpotti heitä. Heidän yhdessäolonsa oli alusta saakka hyvinkin sisarusmainen. Minä se siinä alkuvaiheessa pikkusen änkyttelin, että mitenkähän tämmösestä äiti -urakasta selviäisin. Olisihan vastassani ja vastuullani kaks pirtsakkaa murkkulikkaa ja kevät, joka siinä vaiheessa tuntui olevan ikuisuuden pituinen..

Kaikki meni kuitenkin ihan hyvin. Sasha oli tarmokas ja fiksu tyttö. Ja tempperamenttinen. Ihan itse suunnitteli ja ompeli vanhojen tanssipukunsakin. Kangaskaupassa olin mukana, mutta missään muussa minun ei tarvinnut auttaa. Punaista ja kultaa. Kauniit kretonkit tyttö levitti lattialle ja alkoi leikata ja samantien ommella. Tämä on minun kangas ja saan tehdä tälle mitä tykkään! Se oli tytön teema ja sillä edettiin. Ihan kauniin puvun Sasha itselleen aikaan sai.

Kännykkäaikaakin jo elettiin ja jos toisella tytöllä oli kännykkä, niin pitihän toisenkin saada. Sen hankinnassa avusti Laxellin Jouko. Ei siis tarvinnut koko aikaa olla sydän syrjällään. Kun tulin töistäni kotiin, eikä tyttöjä näkynyt missään, niin haloo-haloo, kännykällä kiinni, kotiinkutsu ja sassiin. Jos Esko Aho oli kännykkäisä, niin minä taisin olla kännykkä-äiti.

Kevät 2003 kului nopsaan. Jos jotain tuosta ajasta vielä erityisesti muistan, niin totta kai ainakin sen päivän, kun tyttö lähti ja häntä Moskovan junaan saattelimme. Olotila äiti -vastuun osalta oli helpottunut, mutta toisaalta surullinen ja haikea. Emme me mitään hyvästejä toinen toisillemme toivotelleet, vaikka selvää oli, että varmasti kuluisi aikaa seuraavaan tapaamiseen, seuraavaan kohtaamiseen.

No nyt on Sasha taas kuvioissa. Ja iloisena yllätyksenä tupsahtaa varmaan monen muunkin salolaisen, varsinkin nuoren elämään, hänen, joka Sashaan 2002-2003 tutustui. Kiitos facebookin ja nettimaailman!

2 kommenttia .

taas vuokratalot

Perjantai 30.6.2023 klo 23:35

Kesä mennä viuhahtaa niin, ettei tässä meinaa perässä pysyä. Tietsikan äärellä en ole kovin paljon istuskellut. Ei ole huvittanut, enkä ole oikein jaksanutkaan. Helle on ollut yksi syy ja esteen poikanen.

”Ei millä viittis” -vaihde on ollut ihan hyvä, mutta tänään oli pikkupakko nykäistä uutta asentoa ja istahtaa laskujen maksamiseen. Siinä sivussa vilkuilin, mitä uutisten puolella netti kertoisi, mitä näkyisi.

Näkyihän sitä. Tämä kohu ei näytä loppuvan: Salon Vuokratalot alkaa olla enemmän kuin murheenkryyni. Nyt ovat vähän isosemmat viranomaiset heränneet!

Vuonna 2010 Salon kaupunginvaltuusto oli olevinas viisas päättäessään, että kymmenen kunnan jäljiltä yhteensä 23 vuokrataloyhtiötä (osalla rahavaikeuksia) niputettiin yhdeksi isoksi yhtiöksi. Perustelut olivat komeat: talojen hallinto kevenisi, talous vahvistuisi ja remonttien teko helpottuisi.

Ei vaan ole ihan siten mennyt kuin mitä luultiin. Asukkaat eivät ainakaan ole olleet tyytyväisiä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto haluaa nyt tietää mm., miten vuokrataloyhtiö on hankkinut isännöinti- ja siivouspalvelut, myös rakennustekniset työt ja sen paljonko niistä on maksettu.

VoiVoi! Jokohan tulisi tapahtuneille selvyttää? Asukkaita kyl taitaa kiinnostaa eniten se, milloin talojen puutteita ruvetaan korjaamaan. Sitähän kilpailu- ja kuluttajavirasto ei tee.

-- --

Aika monta blogia olen minäkin vuokrataloista kirjoittanut.

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2023/05/24/44075

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2023/04/06/43759

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/09/08/39069

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2022/03/10/40833


 

Kommentoi kirjoitusta.

arviointia vuodesta 2022

Tiistai 13.6.2023 klo 19:53

Vielä yksi bloginen. Sitten voinkin taas olla monta, monta päivää ihan hiljaa!

Tämähän tässä on vielä esille otettava, tämä jokavuotinen LempiKirjaseni: Tarkastuslautakunnan arviointikertomus. 

Ei ole ihan helppoa ollut arvioinnin tekeminen.
Vai mitä tuumaat tästä?
Kopio kokouksen pöytäkirjasta 12.4.2023:

Tarkastuslautakunta kävi arviointikertomusluonnoksen läpi kohta kohdalta.


Pöytäkirjaan merkitään, että Marja-Liisa Lindstedt poistui kokouksesta
konserni- ja omistajaohjauksen asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi,
koska toimii Salon seudun koulutuskuntayhtymän valtuuston jäsenenä ja
tarkastuslautakunnan varajäsenenä.


Pöytäkirjaan merkitään, että Arja Lautiala poistui kokouksesta konserni- ja
omistajaohjauksen asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi, koska toimii
Salon seudun koulutuskuntayhtymän valtuuston jäsenenä ja
tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana.


Pöytäkirjaan merkitään, että Sari Pesonen poistui kokouksesta konserni- ja
omistajaohjauksen asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi, koska tekee
työssään koulutusyhteistyötä työvoimapoliittisen koulutuksen osalta.


Pöytäkirjaan merkitään, että Timo Tammi poistui kokouksesta esteellisenä
Liikelaitos Salon Veden asiakokonaisuuksien ajaksi, koska on Liikelaitos
Salon Veden johtokunnan jäsen.


Pöytäkirjaan merkitään, että Pekka Salomaa poistui kokouksesta
esteellisenä kaupunkikehityslautakunnan alaisten asiakokonaisuuksien
käsittelyn ajaksi, koska toimii kaupunkikehityslautakunnan 2.
varapuheenjohtajana.


Pöytäkirjaan merkitään, että Timo Tammi poistui kokouksesta esteellisenä
kaupunkikehityslautakunnan asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi, koska
hänen läheisensä toimii kaupunkikehityslautakunnan palveluissa.


Pöytäkirjaan merkitään, että Timo Pohjola poistui kokouksesta esteellisenä
kaupunkikehityslautakunnan asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi, koska
on ollut asiamiehenä kaavavalituksissa.


Pöytäkirjaan merkitään, että Sari Pesonen poistui kokouksesta esteellisenä
kaupunkikehityslautakunnan asiakokonaisuuksien käsittelyn ajaksi, koska
läheinen tuottaa palveluja kaupunkikehityslautakunnan toimialalle

jne.

Arvioinnin ovat sentäs kokoon saaneet: https://salo10.oncloudos.com/kokous/2023407-6-57661.PDF  Topakkaa sanomistakin (siis arvioimista) löytyy, mm. kohdassa Yleisten alueiden ylläpito ja kehittäminen:

Palvelualueen tulee talousarviota laatiessaan huomioida asia ja esittää itse tarvittavia muutoksia, jotta myös liikenneturvallisuuden parantamishankkeet saadaan etenemään.

Tämä info löytyy sivulta 3:

Tarkastuslautakunta on työskentelyssään noudattanut laatimiaan arviointityön periaatteita, jotka ovat käyttökelpoisuus, toteuttamiskelpoisuus, eettinen hyväksyttävyys ja tarkkuus.

Arvioinnit toteutetaan niin, että arvioinnit tuottavat ja välittävät pätevää tietoa niistä tekijöistä, jotka määrittävät arvioinnin kohteena olevan asian tilan. Tarkastuslautakunta noudattaa Salon kaupungin eettisiä periaatteita. Lautakunta seuraa arviointikertomuksista saatavaa palautetta.

Arviointikertomus on kuntalaisten käytettävissä, ja lautakunta myös tiedottaa arviointikertomuksesta aiempaa aktiivisemmin.

Olenkohan minä ollut vallan nukuksissa, kun en ole tuohon viimeiseen lauseeseen viittaavaa nähnyt enkä kuullut? Huah! Olen vissiin!

Kommentoi kirjoitusta.

arvioi itse, niin hyvä tulee!

Tiistai 13.6.2023 klo 19:21

En vielä lopettanut.

Tämä lause löytyy äsken esillä olleesta hyvinvointiraportista: Salo aloitti Unicefin Lapsi-ystävällinen kunta- mallin mukaisen työskentelyn.

Simmottis !!

Olisiko tämä Vanhus-ystävällinen kunta -mallia, jos Salo -city sellainen olisi: kts. raportin sivu 38.

Liite 4. Ravitsemuksen itsearviointilomake ikääntyneille

1 kommentti .

Vanhemmat kirjoitukset »