vuos sitten

Sunnuntai 15.10.2017 klo 12.08


Facebook, tuo kaiken tietävä, kaiken muistava foorumi on tänään nostanut kohdallani esille vuosi sitten kirjoittamani jutun. Tällaisen:

hoito mureniks

Perjantai 14.10.2016 klo 10:07


Tämä 

http://www.sss.fi/2016/10/vanhuspalvelujen-saastojen-pelataan-murentavan-hoitoa/

Salon Seudun Sanomien nettiuutinen kertoo jotain, mutta ei sitä, mitä lehden paperiversiosta löytyy. Siellä vanhuspalveluiden päällikkö antaa ymmärtää, että maan hallituksen kaavailema hoitajamitoituksen alentaminen tarkoittaisi Salossa esim. sitä, että hoitajia voitaisiin irtisanoa. Ja jos hoitajia irtisanottaisiin, niin siinä sitten suljettaisiin ympärivuorokautisen hoidon yksiköitäkin. Siinä menisi kolme yksikköä ja yhdestä osasto. Palkkakuluissa säästöä tulisi kolme miljoonaa euroa.

Vanhuspalvelujen säästöjen pelätään murentavan hoitoa

Joudutaanko tulevaisuudessa vaativaa hoitoa tarvitsevat vanhukset sijoittamaan laitoksiin vuodepotilaiksi?
Näin voi Salon vanhuspalveluiden päällikön Hannele Lyytisen mukaan käydä, jos hoitajamitoitusta lasketaan 0,5.stä 0,4:ään, kuten maan hallitus on kaavaillut.
Samaa mieltä Lyytisen kanssa on Superin Salon pääluottamusmies Marju Vidberg, jonka mukaan hoitajien määrän väheneminen vanhushuollossa tarkoittaisi käytännössä vanhusten hoitamista vuoteisiinsa.
– Se olisi suomeksi sanottuna heitteillejättöä, Vidberg puuskahtaa.

Myös ympärivurokautista hoitoa vaativia vanhuksia Halikossa hoitava perushoitaja Irmeli Ruuskanenon sitä mieltä, ettei mitoitusta saa laskea.
Hoitajamitoitus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi 0,4 olisi käytännössä neljä hoitajaa kymmentä vanhusta kohden yksikössä.
Jos mitoitus lasketaan 0,4:ään, Lyytinen sanoo, että asukasturvallisuus alkaa horjua.
Salossa hoitajamitoitus on ollut keskimäärin hoitoyksiköstä riippuen 0,59.  Lyytinen muistuttaa, että hoitajamitoitukset vaihtelevat jonkin verran yksiköittäin ja osastoittain.
Hän myös sanoo, että Vanhuspalveluiden kehittämisohjelman mukaisesti on saatu jonkin verran henkilökuntaa lisää nostamaan mitoitusta.

Mitäs tuohon nyt sit sanoo?

Taitaa olla niin, että minä ja moni muu sanoo, jotta kappas vaan, noillako nyt mennään. Tähän saakka vanhuspalveluiden päällikkö on hokenut, että tässä cityssä on laitospaikkoja liikaa, kotona asumista liian vähän ja että cityn pitää säästää. Vanhustenhoidossakin. Tämä lause on kaupungin vanhuspalveluiden suunnitelmasta 2012-2016.

"Haasteellisena reunaehtona on nähtävä kaupungin vuosia jatkunut heikko taloustilanne, jossa on jouduttu tekemään merkittäviä palveluiden leikkauksia myös vanhuspalveluissa."

s. 5

Nyt voi säästösyylliseksi tuupata maan hallituksen.

 

..

Tuskin hallitus tuota päätöstä sentään tekee. Eli laskee hoitajamitoitusta. Eiköhän ne jotain keksi? En käytä sanaa löytää, sillä kyllä peruspalveluministeri Rehulan olisi jo tarvinnut se homma hoitaa, ts. löytää korvaava kohde, säästöä jostain muualta kuin vanhustenhoidosta. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini