lausunto

Torstai 2.9.2021 klo 20.41


Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi kesäkuussa lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi sosiaalihuoltolain ja ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain sekä eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta.

Lausuntoaika oli 10.6.-27.8.2021.

Salossa kaupunginhallitus käsitteli asiaa 23.8.2021.

Esityslistavaiheessa tavallinen kaupunkilainen ei nähnyt, mitä rouvat valmistelijat vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta, vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren, terveyspalveluiden johtaja Kaisa Nissinen-Paatsamala olivat hallitukselle esittämässä.

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/08/21/38949

Ei siis ihan siten mennyt kuin mitä strategian toteutumisissa kerrotaan!

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2021/09/02/39026

Salon kaupungin vastaus paljastettiin vasta em. kokouksen pöytäkirjassa ja siellä on tämän näköistä tekstiä:

https://salo10.oncloudos.com/kokous/202170-4-2031.PDF

Mutta-mutta. Kuis moni tietää, että saa sitä ihan tavallinen kansalainenkin lausuntoja antaa?

Tätä linkkiä kun kelailet, niin näet, että on myös muita kuin nk. virallisia tahoja. Löydät mm. Ryypön Tertun ja minun mielipiteet.

--

Tässä lausunto – asiassa esim. Salon vanhusneuvosto olisi taas kerran voinut näyttää olevansa jotain.

Mutku EI! 

Ei meillä! 

Ja jos heiltä jotain kysytään, niin vastaus on tätä luokkaa:

https://salo.oncloudos.com/kokous/20214637-11-9.PDF

Hei Kiitos että huomiotte vanhusneuvoston. En mitenkään kyllä pysty kutsumaan kokousta koolle ja saamaan lausuntoa näin lyhyellä aikataululla . Toivottavasti vastaisuudessa lausunnot pyydetään riittävän ajoissa. Lisäksi olen Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana kiinni viikonlopun ja maanantain. Käytännössä tällaiset lausuntojen kokoamiset ja kirjoitukset kun lankeavat puheenjohtajalle. Mikäli lautakunnan jäsenet kommentoivat asiakokonaisuutta toimitan ne kirjaamon kautta, mutta virallinen lausunto se ei tule olemaan. Yhteistyöterveisin Vanhusneuvoston puheenjohtaja Jari J. Laiho

Tuo em. löytyy täältä: Hoivakotien asiakaspaikkoja ja palveluverkkoa koskevan valmistelun käynnistäminen

https://salo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20214637-11

--

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Salon vanhusneuvostosta motkotan! Ja senkin olen esille nostanut, mistä paikasta mallia kannattais ottaa. Se on Joensuu.

https://www.joensuu.fi/vanhusneuvosto 


Kommentit

2.9.2021 21.05  Marjatta

Esim. 1. Ovatko kotiin annettavia palveluja koskevat säännökset (19 §, 19 a § ja 19 b §) mielestänne onnistuneita? Jos eivät, miten muuttaisitte niitä?

Halkilahti Marjatta, Kajalakoti kuntayhtymän johtaja 1967-2008, Salon kaupungin luottamushenkilö 2009-2019

Ei [ Kohta "3) muu henkilön suoriutumista tukeva toiminta" ei ole hyvä määritelmä! Ei myöskään kohta "7) muuta kotona asumista tukevaa palvelua." Jos jotain muuta on, niin pitäisi kertoa, mitä ne ovat. Uusi ehdotus eriarvoistaa. Toisessa kunnassa saatetaan antaa jotain, jota toisessa ei saa. Enkä pidä hyvänä, kun puhutaan korkeasta iästä. Missä se raja muka kulkisi? Jos kotona asuva pyytää kotiinsa esim. vain päivittäisen ruoan, niin se pitää antaa. Ei saa vaatia, että ensin pitää olla jostain muusta syystä kotipalvelun asiakas.]

Salon kaupunki tais vastata vain, jotta kyllä!

2.9.2021 21.37  Salon asioista kiinnostunut nykyinen nummilainen

Vanhusneuvosto on toimielin, ilman päätösvaltaa. Mutta se valta pitää itse luoda. Vanhuksia koskevissa asioissa pitää ottaa hanakasti kantaa, vaikka ei lausuntoa pyydettäisikään.
Ja jos vanhusneuvostossa istuu, pitää myös varautua tekemään sen eteen töitä. Ellei ole aikaa lausuntoa kirjoittaa, sen voi delegoida jollekin muulle jäsenelle.
Pääasia, että vanhuksia koskevissa tärkeissä asioissa annetaan mielipide ja jämäkästi.
Jos ei ole aikaa, voi luopua ko. neuvoston jäsenyydestä.
Muutenkin Salon vanhusneuvosto on toiminut melko huomaamattomasti, ei se ole paljoa itsestään antanut kuulla, kun vertaa muiden kuntien vanhusneuvostoihin.

2.9.2021 21.59  Marjatta

Pitää ottaa hanakasti kantaa. Se on hyvin sanottu. Vaikka vanhusneuvosto ei voi, eikä sen kuulu varsinaiseen päätöksentekoon puuttua, niin sillä on kaikki mahdollisuudet nostaa päättäjien tietoisuuteen vanhusväen ja heidän omaistensa ajatuksia, murheita, mahdollisia hoidon puutteita ja epäkohtia. Ja kiitoksia ja kehujakin saa antaa, kun aihetta on. Kun vanhusneuvostolaisista ei mitään kuulu, niin tulee olo, että eikö heille todellakaan kukaan mitään kerro. Minulle kyl kerrotaan monenlaista, vaikka en enää edes kaupungin luottamushenkilö ole. Jossain blogissa totesin, että asioita, aiheita tulee esiin niin paljon ja usein, että saisin SSS tätä mieltä palstalle kirjoittaa vaikka kerran viikossa.

Ei Sauli Niinistölläkään valtaa ole, mutta hän osaa käyttää vaikutusvaltaansa. Hän käyttää sitä hyvin!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini