Uusimmat kuvat

oikeusasiamiehen ratkaisu

Perjantai 31.1.2020 klo 19:36


Nähty, kuultu ja koettu:

Salon virkamiehet, päättäjät hallituksessa, lautakunnissa ja valtuustossa eivät edelleenkään taida ymmärtää tai välittää siitä, että esteettömyys on muutakin kuin vain sana.

Olen kuullut, että ei tässäkään esille nostettuja puutteita ole korjattu. 

 

https://www.oikeusasiamies.fi/r/fi/ratkaisut/-/eoar/2657/2019

Salon kaupunki:

Äänestysalue 013 Suomusjärvi, Suomusjärven kirjasto, Kitulantie 1, Suomusjärvi

Äänestyspaikkana oli Suomusjärven kirjasto. Pysäköintipaikoilta oli viitoitettu opastus äänestyspaikalle. Kirjaston pihalla ei ollut merkittyä invapysäköintipaikkaa. Asfaltoitu piha-alue oli melko tasainen ja sillä oli helppo liikkua. Sisäänkäynnin yhteyteen oli rakennettu kiinteärakenteinen puinen luiska, jonka kaltevuus oli 4 astetta (7 prosenttia).

Ulko-oven kynnys oli korkeahko ja vaikea liikkumisen apuvälineitä käyttävälle. Ensimmäinen kynnys oli noin 4 cm korkea ja nousi portaittain vielä muutaman sentin. Kuten edellä on todettu, rakennuksen esteettömyydestä annetun valtioneuvoston asetuksen, joka koskee luvanvaraista uudis- ja korjausrakentamista, 4 §:n 3 momentin mukaan kynnys tai tasoero saa olla enintään 20 millimetriä korkea, ja kynnys on muotoiltava siten, että sen voi helposti ylittää pyörätuolilla ja pyörillä varustetulla kävelytelineellä

Äänestyspaikalla oli yksi nimetty vaaliavustaja. Vaalilautakunnan puheenjohtajan mukaan avustamistapahtumia ei ole ollut. Mahdollisuus oli myös käyttää omaa avustajaa, mutta tällaista tarvetta ei ole ollut eurovaaleissa. Saadun tiedon mukaan avustajan käytöstä tehtäisiin merkintä vaalipöytäkirjaan.

Äänestyspaikalla tavallinen äänestyskoppi oli muokattu liikkumis- ja toimimisesteisille äänestäjille sopivammaksi. Koppiin oli lisätty lisävarusteena matalammalle sijoitettu kirjoitusalusta ja myös kopin sivuilla näkösuojana olevaa vanerilevyä oli jatkettu alaspäin. Kopissa ei ollut lisävaloja, mutta valaistus oli riittävä. Tarkastajat havaitsivat, että äänestyskoppi saattoi olla hieman liian kapea, jos äänestäjä käyttää sähköpyörätuolia. Kopin leveys jäi alle oikeusministeriön ohjeen liitteessä mainitun 80 cm.

Vaalilautakunnan puheenjohtajan mukaan äänestyskopit oli sijoiteltu siten, että kirjaston tiloissa oleva kameravalvonta ei vaarantanut vaalisalaisuuden toteutumista.

Kuva 16. Äänestyskoppi liikuntaesteisille

Äänestyspaikalla oli saatavilla suurennuslasi heikkonäköisiä äänestäjiä varten. Äänestyspaikalla oli istuimia levähtämistä varten tarkoitettu tuoli. Äänestyspaikka oli ilmapiiriltään rauhallinen, vaikka äänestystila oli melko ahdas. Äänestyspaikalla ei ollut inva-wc:tä. Vaalilautakunnan puheenjohtajan mukaan äänestäjät olivat pitäneet myönteisenä sitä, että Suomusjärvellä on oma äänestyspaikka vaalipäivänä, eikä äänestäjien tarvitse lähteä omalta kylältä pidemmälle äänestämään.

--

Tuo tuossa edellä on sentään oikeusasiamiehen ratkaisu!!! 

--

Minä olen esteettömyytta nostanut esille monet kerrat, tässä muutama

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2018/03/06/23699

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2018/08/10/25855

https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2017/12/13/22207

https://www.salo.fi/attachements/2018-10-23T08-04-1470.pdf

Tuorein puute pukkaa vastaan vanhuspalveluiden kehittämisohjelmassa, ohjelmassa, johon sai luonnosvaiheessa antaa kommentteja (huom. nekin vain netin kautta), mutta joita kommentteja (kai niitä muutkin antoi kuin minä) ei ilmeisestikään ole haluttu näyttää kaupunkilaisille, eihän sote -päätöksen liitteinä näy uhkaa vanhustenhoitolaitosten lakkautuksistakaan. Ei se paikallislehden tehtävä ole. Minun yksi kommenttini luonnosvaiheessa oli esteettömyydestä:

Muutoin: esteettömyys on tässä kehittämisohjelmassa täysin unohdettu!! Löytyykö edes yksittäisenä sanana?  

--

Vanhuspalveluiden ohjelmasta on paljon paljon muutakin huomautettavaa, mutta siitä jatkossa joku päivä. Huolimatta siitä, että ohjelma on x) nyt hallituksen esityslistalla, kantelun ainekset eduskunnan oikeusasiamiehelle ovat edelleenkin olemassa!!! Vanhuspalveluiden ohjelman kanssa ei ole siten edetty, mitä hyvä hallintotapa edellyttää. 

https://www.oikeusasiamies.fi/fi/web/selkosuomi/mita-on-hyva-hallinto-

--

x) https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2020/01/22/33002


Kommentit

31.1.2020 21:47  Terttu Ryyppö

Joopa joo. Eurovaalien vaalilautakunnassa ko. päivänä olleena muistan, että oikeusasiamiehen toimistosta oli kaksi tarkkailijaa seuraamassa vaalihuoneiston ja ympäristön tilaa liikuntarajoitteisten osalta. En tiedä, uudet vaalit lähestyvät, tehdäänkö tilalle ehdotettuja korjauksia. Kirjaston vakiasiakkaana en ole vielä mitään huomannut. Ja jo edellisissä vaaleissa vaalilautakunta huomioi ja ilmoitti vaalipöytäkirjassa puutteita, mm. että kirjaston ulkoraput ovat vaaralliset, koska niistä on betonilaattoja irti. Ei niitäkään ainakaan tähän päivään mennessä ole korjattu...

1.2.2020 0:07  Marjatta

Kiitos tiedosta!
VoiVoi! Tilapalvelut hoi!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini